Najlepsze pierogi z kapustą i grzybami na zimowe obiady

Mówiłam Ci kiedyś, że chorowanie sprzyja gotowaniu.
Gotowaniu sprzyjają też ferie.

U mnie te dwie rzeczy się akurat nałożyły.

Postanowiłam więc wyprodukować pierogi z kapustą i grzybami, a to z prostego powodu. Nigdy jeszcze nie jadłam takich pierogów z kapustą i grzybami, które by mnie zadowoliły w pełni. Zawsze miały albo z dużo kapusty, albo za mało grzybów, albo nie takie grzyby, jakie powinny, albo czegoś tam jeszcze innego im brakowało.

Te dzisiejsze, podane z barszczem z dodatkiem majeranku, były idealne. Lepszych nie jadłam nigdy. Idealnie wyważone składniki w farszu, wspaniałe, elastyczne ciasto. Jeśli kiedyś będziesz chciała się trochę pobabrać w kuchni (zrobienie takich pierogów zajmuje ok. 2-3 godzin) – polecam!

Najlepsze pierogi z kapustą i grzybami + barszcz

Najlepsze pierogi z kapustą i grzybami + barszcz

Składniki na farsz:

  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • szklanka suszonych grzybów
  • kilka dużych pieczarek
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka korzenna
  • dwie niewielkie cebule
  • dwie łyżki oleju
  • sól, pieprz

Suszone grzyby namaczam mniej więcej na godzinę, a następnie gotuję do miękkości razem z marchewką i pietruszką. W tym samym czasie do miękkości gotuję kapustę kiszoną. Po ugotowaniu kapustę odcedzam, wywar z grzybów odlewam do innego garnka (na tym wywarze szykuję potem barszcz). Grzyby, warzywa, kapustę solę i pieprzę. Cebulę drobno kroję i podsmażam na oleju, dodaję pokrojone pieczarki i chwilę duszę. Następnie wszystkie składniki na farsz miksuję, ale niezbyt długo, żeby nie zrobić mazi. Odstawiam do przestygnięcia i zabieram się za ciasto :).

Składniki na ciasto na pierogi:

  • trzy szklanki mąki
  • dwie łyżki oliwy lub oleju
  • półtorej szklanki ciepłej wody
  • półtorej płaskiej łyżeczki soli

W mące robię zagłębienie, do którego wlewam olej i odrobinę wody, dodaję sól.  Stopniowo dolewając wodę, wyrabiam gęste, elastyczne ciasto (tak długo, aż przestanie mieć grudki). Ciasto dzielę na cztery części i po kolei zlecam Wojtkowi wałkowanie – wychodzi mu to dziesięć razy lepiej, niż mi :). Potem pierogi robię standardowo – na rozwałkowane ciasto nakładam trochę farszu, zawijam nad nim ciasto, wycinam lejkiem, sklejam…

Do wielkiego rondla wlewam wodę, solę ją (max dwie płaskie łyżeczki), dodaję łyżkę oleju i wstawiam na gaz. Do gotującej się wody wrzucam pierogi (nie więcej, niż kilkanaście naraz – wszystko zależy od wielkości rondla i pierogów!). Gotuję je ok. 4 minut na dość małym ogniu. Wyjęte pierogi układam na półmisku i lekko skrapiam oliwą, żeby się nie sklejały. Voila! 🙂

Najlepsze pierogi z kapustą i grzybami + barszcz

Najlepsze pierogi z kapustą i grzybami + barszcz

Dzisiaj mieliśmy pierogi w wersji z barszczem. Przyznam się, że nie chciało mi się robić samej barszczu, więc użyłam barszczu z torebki Knorra, który wymieszałam z gorącym wywarem grzybowym. Dodałam do niego dwa ząbki czosnku i odrobinę majeranku, dzięki czemu nabrał zdecydowanie lepszego smaku, niż tylko po wymieszaniu z gorącą wodą. Oczywiście, to nie to samo, co barszcz domowy, jednak taki robi się kilka dni (kwaszenie…). Postaram się wrzucić przepis następnym razem.

Prosiłaś tez o przepis na mistrzowskie uszka wigilijne – czy nie za późno na nie? Jeśli nie, postaram się również niedługo zamieścić.

Jeszcze jedna informacja dotycząca powyższych pierogów – zamiast pieczarek dałam do nich mrożone niemki, których od groma mamy w zamrażarce w piwnicy.  Wiem jednak, że większość społeczeństwa nie dysponuje mrożonymi niemkami, dlatego myślę, że pieczarki będą dobrym zamiennikiem.

I jeszcze jedna ważna uwaga – powyższe pierogi nie obejdą się bez suszonych grzybów! Żadne pierogi nie smakują prawdziwymi grzybami, jeśli są oparte tylko na pieczarkach 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s