Wiosenna sałatka szparagowa z kurczakiem i koperkiem

Pomysł na sałatkę narodził się dość spontanicznie. Mieliśmy ochotę na coś lekkiego, wiosennego, co można przygotować bez większego trudu. W poszukiwaniu inspiracji wybraliśmy się na zakupy na Rynek Wildecki. A tam, jak to zwykle o tej porze – eksplozja wiosny i szparagowego sezonu! Stragany uginały się od szpalerów szparagów białych i zielonych, kusiły wielokolorowym rozgardiaszem z soczystych wiosennych warzyw, z aromatycznych ziół. Mogło zakręcić się w głowie od sobotniego, handlowego gwaru, od zapachów i kolorów. W końcu pomysł na obiad ustalił nam się sam, wokół szparagów (w końcu grzech nie skorzystać z sezonu) i wiązki soczystego, wiosennego koperku. Pozostało dokupić resztę składników i wrócić do domu, dzierżąc, oprócz zakupów, wiosenny bukiet kwiatów na stół i chrupiąc pyszne małosolne ogórki.  Naprawdę w niewielu miejscach wiosna rozsiada się tak buńczucznie, hałaśliwie i apetycznie jak na Rynku Wildeckim. A rezultat, wiosenna sałatka ze szparagów, poniżej 🙂

Image

Składniki na sałatkę

  • 2 pęczki szparagów
  • sałata lodowa
  • pęczek koperku
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • oliwa
  • ulubione przyprawy do kurczaka (ja używam mieszanki Fit up! Kamisa do mięs, nie zawiera żadnych ulepszaczy, nie ma w niej też soli)
  • sól, pieprz
  • szczypta cukru
  • odrobina mleka

Składniki sosu

  • 6 łyżek oliwy
  • 3 łyżki octu winnego
  • łyżka musztardy
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Image

Kurczaka wysmarowałam oliwą, obsypałam obficie przyprawą i odrobinką soli, zawinęłam w folię aluminiową i włożyłam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Upieczenie zajmie mu ok. 40 minut.

W tym czasie odłamałam zdrewniałe końcówki szparagów, obrałam je dość grubo, żeby pozbyć się łykowatych fragmentów, pokroiłam je na mniejsze kawałki i wrzuciłam do wrzątku ze szczyptą cukru i dodatkiem odrobiny mleka. Gotowałam je ok. 10 minut, aż były miękkie, uważając, żeby nie przegotować, bo gorzknieją. Po ugotowaniu, szparagi odsączyłam i odstawiłam do wystygnięcia.

Sos przygotowałam, mieszając ze sobą wszystkie jego składniki.

Sałatę podarłam na mniejsze kawałki, koperek posiekałam drobno, cebulę pokroiłam w krążki. Jajka ugotowałam na twardo.

Na talerzach ułożyłam poszarpaną na małe kawałki sałatę lodową. Na to szparagi i pokrojonego na mniejsze kawałki, upieczonego wcześniej kurczaka. Całość polałam połową sosu. Na wierzchu ułożyłam cebulę i ćwiartki jajek. Całość oblałam resztą sosu i obficie posypałam koperkiem. Z wierzchu możesz jeszcze posypać odrobiną pieprzu i (ostrożnie) soli.

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s